Вие сте тук

Как да изберем първата си екзотична дестинация?

Как да изберем първата си екзотична дестинация?

Много често към мен се обръщат приятели, които вече са обиколили Европа и искат да опитат нещо ново. Те обикновено са царе на ниско тарифните компании и резервациите в booking и пътуват по няколко пъти в годината на кратки екскурзии по празници или за уикенда.

Когато обаче сме готови да похарчим повече пари и искаме да докоснем екзотиката на далечните страни, поне в началото имаме нужда от съвет. Ето няколко основни въпроса, на които трябва да отговорим.

Колко пари сме готови да отделим?

Понякога клиентите се стряскат от този въпрос, защото смятат, че ако посочат някакъв таван,  ние непременно ще им предложим най-скъпия вариант около тази сума. Това не е така, поне в коректните агенции. Бюджетът е важен ориентир, за да предложим най-добрия хотел за тази цена в най-удачната дестинация. Най-ниска цена за екзотично пътуване с оглед цени на полети и хотели може да се постигне за Тайланд (от 600 евро на човек нагоре). Следващата група дестинации с малко по-висок бюджет са Бали, Шри Ланка, Виетнам, Малайзия, Доминиканска Република (Най-ниските цени започват от между 900 и 1200 евро на човек в зависимост от периода. Най-скъпите дестинации са Малдиви, Сейшели и Мавриций.

Цените зависят най-вече от сезона, наличието на промоционални цени на самолетни билети и отстъпките за ранно записване на хотелите.

Кога можем да пътуваме?

Работите много, ангажирани сте с децата и дома, не Ви достига време? Трудно е да си позволите дълго отсъствие, но не е невъзможно.

>Не можете да планирате отпуската си?

Тогава трябва да търсите last-minute предложения. Те се появяват по-рядко за далечните дестинации, но добрият туристически агент ще успее да намери нещо. Някоя група е останала незапълнена или е излязла нова промоция на билети- не се предавайте.

>Какво да правим с децата?

Да ги оставим на бабите или да ги вземем с нас? И в двата случая най-подходяща е пролетната ваканция. За Коледа и Нова година цените са прекалено високи. През април цените на хотелите в много екзотични дестинации рязко падат, времето все още е подходящо и с рано закупен самолетен билет ще се получи доста изгоден пакет.

>Нямате ограничения за периода на пътуване?

Тогава изберете бюджет и дестинация и търсете ниски цени на самолетните билети. Търсенето не е много забавно и отнема време, но ако сте открили Вашата агенция- тя ще го направи за Вас.

Всяка дестинация има различни сезони подходящи за пътуване. Целогодишни дестинации са Мавриций и Сейшели, Бали- от април до октомври, Тайланд, Малдиви, Кариби, Занзибар- нашата зима.

Моят съвет- не пренебрегвайте крилата на сезона. Времето е все още хубаво, а цените по-ниски.

Какво искаме да преживеем?

Ако искате да се хвърлите с главата напред и да се потопите изцяло в непозната култура, да опитате нови вкусове, да разгледате забележителности, каквито няма в Европа, може да комбинирате Виетнам с Камбоджа, Банкок с Пукет и Краби, няколко дни почивка с няколко дни обиколка на Бали или в Шри Ланка.

Ако искате да лежите на бял плаж, да се гмуркате в прозрачни води с пъстроцветни риби и да събирате слънце, тогава Малдиви, Сейшели или Мавриций са най-подходящи за Вас. 

Ако обилната храна и алкохолните напитки са важни за Вас, Карибите, особено Доминиканска Република и Мексико, са най-подходящи. Плажните хотели там предлагат най-добрия all inclusive.

Струва ли си да го правим?

Безспорно далечните пътувания са сериозно бреме за нашия бюджет. Осен това някои мислят, че в тези страни е мръсно, хората са бедни, по-хубави от гръцките плажове няма или all inclusive в Турция е ненадминат. Сигурно е така, ако не си видял друго. Когато сме отворени за света около нас, той само може да ни удиви.

Моето лично мнение е, че всяко пътешествие, което съм предприемала, си е струвало. Еднакво зареждащо ми е действала седмица в Тоскана и посрещане на залеза над храмовете в Ангкор Ват, просто е било различно като емоция и усещане. Затова, ако можете да си го позволите, не отлагайте. Може да разгледате някои идеи тук.

Опитът ми показва, че начинаещите в екзотичните пътешествия си мислят, че това ще е пътуването на живота им. Никога обаче не остава последното.

Ирина Петкова

Туристически агент

Направи запитване

Деца * (възраст при пристигане)

Препоръчваме на всички клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Повече информация тук.

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.